RESPIRAČNÍ NÁKAZY – DOPORUČENÁ OPATŘENÍ MZČR a hlavní hygieničky ČR MUDr. Barbory Mackové, MHA

Doporučovaná opatření, s ohledem na cestu přenosu respiračních nákaz (vzdušnou cestou, kapénkami, popř. přímým kontaktem), zahrnují především:

  1. Pravidelné větrání – čerstvý vzduch napomáhá snížit koncentraci virů a bakterií v místnosti. Pokud je nutné použít nucenou ventilaci, tak je doporučeno ověřit její funkčnost, výkon a sanitaci. Učebny, obytné prostory je doporučeno větrat opakovaně, krátkodobě a intenzivně.
  2. Důkladná hygiena rukou – časté mytí rukou mýdlem a teplou vodou, případně používání dezinfekčních prostředků na bázi alkoholu, přispívá k prevenci přenosu mikroorganismů způsobujících tato onemocnění.
  3. Informování rodičů o příznacích respiračních onemocnění a doporučení, aby děti s projevy nemoci (rýma, kašel, zvýšená teplota) zůstaly doma a nevystavovaly spolužáky riziku možné nákazy.
  4. Pravidelná dezinfekce často dotýkaných ploch a povrchů – doporučuje se otírat pravidelněji plochy, které jsou ve styku s dětmi, zejména stoly, židle, kliky, pomůcky a hračky (doma i v MŠ).
  5. Apelovat na děti a ostatní občany, aby si při kašli a kýchání kapesníkem zakrývaly nos a ústa a jednorázový kapesník po použití vyhodili do koše.

Nad rámec výše uvedených opatření zmiňuje paní hygienička velký význam očkování v prevenci infekčních onemocnění. V tomto případě se jedná zejména o očkování proti chřipce a onemocnění covid-19, která přestože spadají do kategorie tzv. dobrovolných očkování, jsou bezplatná pro celou populaci (covid-19) nebo pro všechny rizikové skupiny osob (chřipka).

Vzhledem k výše uvedenému zpřísní MŠ ranní filtr. Apelujeme na rodiče, aby nepodceňovali i drobná respirační onemocnění svých dětí.

Děkujeme za spolupráci.